Header image  
 
home - releasetechnique.com
 
 
 
 

 
 
Wat is Release Technique?


Release Technique is een uiterst effectieve zelfhulpmethode waarmee je je leven drastisch kunt verbeteren. De methode is in de jaren vijftig ontwikkeld door Lester Levenson. Deze succesvolle Amerikaanse wetenschapper was na twee zware hartaanvallen opgegeven door de artsen.

Loslaten Met zijn rug tegen de muur kwam hij tot het inzicht dat hij door het loslaten van negatieve gevoelens en gedachten grip kreeg op zijn gezondheid en de totale kwaliteit van zijn leven kon verbeteren. Binnen twee maanden was hij in staat van permanente staat van complete innerlijke vrijheid en permanente gezondheid. Hij leefde hierna nog 42 jaar.

Release Technique Lester gaf zijn inzichten door aan leerlingen en ontwikkelde later de Release Technique, die nu door Larry Crane wordt onderwezen.

Eckhart Tolle Het gedachtegoed van Eckhart Tolle sluit naadloos aan op de inzichten van Lester Levenson. Voor liefhebbers van Eckhart Tolle biedt de Release Technique dan ook praktische handvatten om Tolle’s theorieën in de praktijk te brengen.


Vraag & antwoord

Het klinkt allemaal prachtig. Maar is het niet een beetje te mooi om waar te zijn? Het lijkt wel een soort “wonderpil”: één cursus en je bent gelukkig voor de rest van je leven?

De ReleaseTechnique is geen wonderpil. De techniek zelf is weliswaar verbazingwekkend eenvoudig te leren maar het vergt ook doorzettingsvermogen en de wil om het een deel van je leven te laten worden. Je krijgt de kans om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, maar die kans moet je ook grijpen! Veel mensen zijn geneigd om zich te richten op minder positieve zaken in het leven, het is aan jou om de keuze te maken om je te focussen op de positieve kant van het bestaan!

Wanneer je de techniek hebt geleerd is het zaak om hem dagelijks toe te passen. Dat is niet moeilijk, want je merkt direct dat het resultaat heeft: je hebt minder stress, je zelfkennis wordt vergroot, er ontstaat meer gemak in je leven en doelen worden makkelijker en sneller bereikt. En we helpen je ook om de techniek toe te passen: er is een gratis telefonische ReleaseTechnique hulplijn voor iedereen die de methode heeft geleerd, er zijn maandelijks Momentumdagen in Nederland die je kunt bijwonen om gezamenlijk oefeningen te doen en er is een overvloed aan boeken, CD’s en workshops die je kunnen helpen om de techniek voor je te laten werken.

Dat “loslaten” klinkt mooi, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe laat je in de praktijk je emoties los?

Voorop gesteld: de ReleaseTechnique kun je het best ervaren in plaats van erover te lezen. Dat klinkt een beetje flauw maar de methode werkt eigenlijk alleen als je ‘m in de praktijk toepast.  Sterker nog: de ervaring leert dat hoe meer je vertelt aan iemand die de methode niet toepast, hoe lastiger het voor die persoon wordt om zich een echt goed beeld te vormen hoe is het om de ReleaseTechnique te ervaren.

Dat gezegd hebbend begrijpen we dat mensen nu eenmaal iets willen kunnen begrijpen voordat ze het willen toepassen. Dus hier een korte uitleg…

De essentie van de ReleaseTechnique is dat je er aan gaat werken om ieder aspect van je leven op een positieve manier tegemoet te treden. Om dat te bereiken ga je heel gericht op zoek naar negatieve emoties en overtuigingen, vooral in je onderbewustzijn, omdat die zich vaak laten vertalen in weerstand. Die weerstand is nu juist wat we graag willen opheffen omdat het als een belemmering optreedt in ons leven - bewust of onbewust! Door je open te stellen voor die weerstand kom je erachter dat wij, zonder dat we het weten, vaak verborgen negatieve overtuigingen hebben die als een rem werken. De ReleaseTechnique leert je om, bij alles wat je ervaart in je leven, op een heel simpele manier je emoties te voelen, te duiden, en los te laten.

Dat loslaten kun je op verschillende manieren doen. Meestal begin je door dat op een fysieke manier te doen, waarbij je door een aantal oefeningen leert om meester te zijn over je gevoelens. Wanneer je die methode beheerst leer je andere methodes om je emoties los te laten. Dat loslaten leer je tijdens het weekend waarin de basiscursus wordt gegeven, of wanneer je de CD-cursus doet. 

Hoe spoor je die overtuigingen en emoties dan op? Je onderbewustzijn is toch niet echt makkelijk te doorgronden? 

Tijdens de basiscursus leer je om je emoties te herkennen, ze toe te laten, om ze te ervaren en om ze te gebruiken. Lester Levenson* leert ons dat alle emoties terug te voeren zijn tot drie basisbehoeften:
• de behoefte aan goedkeuring/erkenning
• de behoefte aan controle
• de behoefte aan veiligheid

De ReleaseTechnique leert je om je emoties te rangschikken in één van die drie categorieën zodat je direct kunt herkennen waar je gevoelens vandaan komen. Door oefening kun je dat proces versnellen en zul je steeds in staat zijn om opkomende emoties te duiden. Hoe eerlijker je bent naar jezelf, hoe meer informatie je op die manier krijgt over je gevoelens, je drijfveren en de beslissingen die je neemt in het leven.

Het klinkt allemaal wel erg rationeel. Is er nog wel ruimte om je emoties te beleven?

Jazeker! Die emoties horen nu eenmaal bij ons. Ze hebben hun nut, we hebben er plezier van, ze zijn onderdeel van het leven. Het heeft alleen weinig zin om je leven te laten regeren door die emoties. Juist door ze niet te onderdrukken of te ontkennen kun je je emoties ervaren, én ervan leren! Het loslaten gaat daarna bijna als vanzelf. Hoe meer je releast, hoe makkelijker en sneller het proces zal gaan.

Ik begrijp dat de ReleaseTechnique draait om het creëren van positieve gevoelens en gedachten, waardoor je meer grip krijgt op je leven en je doelen dichterbij komen. Is het dan niet gewoon hetzelfde als b.v. The Secret of NLP-technieken?

Er zijn een aantal raakvlakken tussen de ReleaseTechnique en bv. The Secret, maar zeker ook een heleboel verschillen! De bedoeling van The Secret en een aantal NLP- of “positive thinking” technieken is dat je, door je te focussen op wat je wilt, en soms door visualisaties, dichter bij je doelen komt. Dat doe je bij de ReleaseTechnique ook, maar daar blijft het niet bij.
Omdat we in ons onderbewustzijn een flink arsenaal aan negatieve overtuigingen en emoties hebben, ontstaan er blokkades die je belemmeren in het behalen van je doelen. Met de ReleaseTechnique leer je die overtuigingen en emoties in je onderbewustzijn actief op te sporen, te duiden én los te laten. Het blijft dus niet bij alleen maar je concentreren op je doelen, of op je gewenste situatie: je gaat óók op zoek naar de verborgen weerstanden die we bij ons hebben, en je zorgt ervoor dat ze uit de weg worden geruimd. Hierdoor ervaar je minder stress, meer geluk en meer gemak om je doelen te bereiken.

Het klinkt soms wel een beetje simpel. Worden gecompliceerde zaken als je onderbewustzijn, fysieke uitdagingen, of menselijke relaties niet erg gesimplificeerd?

Dit is een vraag die we vaker horen, vooral van mensen die al een tijdje bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling of spiritualiteit. Het feit dat de uitgangspunten simpel uit te leggen zijn en dat de basisvaardigheden makkelijk te leren zijn, wil niet zeggen dat we voorbij gaan aan zaken die niet direct worden behandeld tijdens die basiscursus. Maar het heeft ook geen nut om de zaken ingewikkelder te maken dan ze zijn. De menselijke geest is al gecompliceerd genoeg van zichzelf - we hoeven daar niet per se in mee te gaan! 

Het Zijn, of het Weten, is altijd duidelijk en transparant; ons ego is er gek op om zaken ingewikkeld te maken. De oplossing komt meestal niet dichterbij door hem ingewikkeld te maken…

 

 
 
 
  spacer